English in our school!

Τί είναι τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο?

Τα Αγγλικά μπήκαν στο νηπιαγωγείο για να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα σποδών και να “ανοίξουν τις πόρτες της τάξης στον κόσμο”. Σκοπός της ενσωμάτωσης της Αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος του Νηπιαγωγείου – μεθοδολογικά και θεματικά – σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία. Σκοπός των αγγλικών είναι να καλλιεργήσουν μια συνεργατική κουλτούρα για τον σχεδιασμό και υλοποίηση δραστηριοτήτων που υιοθετούν τις αρχές της διαφοροποιημένης και ενταξιακής εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμική προσέγγιση από όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, κ.τ.λ.) και αξιοποιώντας ψηφιακά και άλλα εργαλεία για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Πώς διδάσκονται τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο?

Μέσα από τη συνεργασία μεταξύ της νηπιαγωγού και της δασκάλας των αγγλικών επιλέγονται θέματα με τα οποία τα παιδιά είναι οικεία στην πρώτη γλώσσα ώστε να μπορέσουν να χτίσουν πάνω σε αυτή τη γνώση.

Μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες που δημιουργούν τον ενθουσιασμό στα παιδιά και προωθούν τη θέληση για μάθηση.

Μέσα από βίντεο και τραγούδια που διευκολύνουν την απόκτηση λεξιλογίου με απλό τρόπο και που με την επανάληψη τους ευνοούν στην κατάκτηση του λεξιλογίου. 

Μέσα από παραμύθια που με την πλοκή τους βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν τη σωστή χρήση της γλώσσας και του λεξιλογίου χωρίς να απαιτείται η μεμονωμένη διδασκαλία λέξεων και φράσεων. 

Μέσα από τη μίμηση και τα παιχνίδια ρόλων που επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα αυτόνομα.