Αγαπητοί γονείς,

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους μικρούς μας μαθητές στο σχολείο για διά ζώσης εκπαίδευση. Εκτός από τα μέτρα που ήδη τηρούσαμε (χρήση μάσκας, απολυμαντικά, πλύσιμο χεριών,, τήρηση των αποστάσεων, χωριστές είσοδοι προσέλευσης και αποχώρησης κλπ), αυτή τη φορά προστίθεται και  ένα νέο μέτρο αποφυγής της διασποράς του ιού, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (selftest)

Η τελευταία ΚΥΑ (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707/5.5.21/ΦΕΚ 1825) αναφέρει όσα θα πρέπει να γνωρίζετε:

Α. Διαδικασία προμήθειας και διενέργεια του διαγνωστικού́ ελέγχου νόσησης από́ τον κορωνοϊό COVID-19 – Δήλωση του αποτελέσματος

  •      Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου γίνεται δωρεάν από́ το φαρμακείο με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. του μαθητή. Κάθε μαθητής δικαιούται 2 tests την εβδομάδα. Το πρώτο self test  είναι θα διαθέσιμο στα φαρμακεία από 05/05/21 μέχρι το Σάββατο 08/05. Προμηθευτείτε το έγκαιρα με το ΑΜΚΑ του μαθητή.
  •    Ο  έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
     Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.
  •      Μετά τη διενέργεια του test, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών επισκέπτονται την ηλεκτρονική́ πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/, και, αφού́ επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική́ Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών του taxisnet, ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.
  •   Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου είναι αρνητικό́, εκδίδεται από́ την πλατφόρμα σχολική́ κάρτα αρνητικού́ αποτελέσματος, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να φέρει ο μαθητής στο σχολείο (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη). Προσοχή! Επιδεικνύεται την κάρτα κατά την προσέλευση του παιδιού στο σχολείο. Κατόπιν  η κάρτα παραμένει  σε πλαστική διαφάνεια μέσα στην τσάντα του παιδιού.
  •  Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού́ ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από́ την πλατφόρμα σχολική́ κάρτα θετικού́ αποτελέσματος, την οποία οι γονείς εκτυπώνουν. Σε αυτή́ την περίπτωση, οι γονείς μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή́, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self- testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό́ έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή́, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό́ ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού́ ελέγχου είναι θετικό́, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού́ ελέγχου είναι αρνητικό́, τότε εκδίδεται σχετική́ βεβαίωση από́ τη δημόσια δομή́, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό́ αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή́, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την παραπάνω βεβαίωση.
  •  Αντί́ του δωρεάν επαναληπτικού́ ελέγχου οι γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριων μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή́ διαγνωστικού́ ελέγχου (rapid test ή PCR test) από́ επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική́ δομή́, η οποία γίνεται με οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.
  •     Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού́ ή αρνητικού́ αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από́ τους γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, σύμφωνα με το υπόδειγμα.
  • Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική́ κάρτα κατά́ την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή και λαμβάνει απουσία. Παραμένει στον ειδικό́ χώρο που έχει διαμορφωθεί σε κάθε σχολική μονάδα μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.
  • Αγαπητοί γονείς η συνεργασία όλων για την εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη. Όλοι επιθυμούμε ανοιχτά σχολεία και για το σκοπό αυτό ας εργαστούμε ομαδικά και υπεύθυνα.
  • Σας ευχαριστώ!
  • Η προϊσταμένη του 6ου Νηπιαγωγείου Γέρακα
  •                                            Κατερίνα Μανώλη