Από το σχετικό άρθρο του ELNIPLEX

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, είναι ο επίσημος χορηγός της ICBD 2023 (International Children’s Book Day), της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2023. Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος φέρει τον τίτλο «Είμαι βιβλίο, διάβασέ με» και ανακοινώθηκε από την IBBY στον ιστότοπό της. Η αφίσα και το μήνυμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη. Μαζί, ήθελαν να γιορτάσουν τη δύναμη των παιδικών βιβλίων στην προώθηση των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων μέσω της ανοχής και της κατανόησης.Θαυμάστε την ελληνικότητα και παγκόσμια καθολικότητα της αφίσας και διαβάστε στα ελληνικά το μεστό, λυρικό, συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε το σε σπίτια και τάξεις, όπου υπάρχουν παιδιά:

Είμαι ένα βιβλίο.
Είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

Καθένα μας είναι μοναδικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Στα πλαίσια των φιλαναγνωστικών προσεγγίσεων, η παρουσία ημερών όπως της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου (2 Απριλίου) είναι σημαντικές ευκαιρίες για εφόρμηση σε θεματικές που έχουν τεθεί ως στόχοι από την αρχή του έτους ή που έχουν προστεθεί/αναπροσαρμοστεί στην διάρκειά του. Στην συγκεκριμένη γιορτή είχαν συζητηθεί θέματα δικαιωμάτων, διαφορετικότητας, ταυτότητας, συναισθημάτων, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συνεργασία με το όμορο δημοτικό, πρακτική που συνιστάται ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία που έχουν ευκαιρίες και στόχους για την ομαλή ένταξη και επαρκή αξιολόγηση/ανάπτυξη της ετοιμότητας των νηπίων για την επόμενη σχολική βαθμίδα .

Κατόπιν καλέσαμε αδέρφια των μαθητών μας που παλιότερα φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο μας και τώρα φοιτούν στο όμορο 7ο Δημοτικό Σχολείο. Ήρθαν η Ευδοκία, η Λυδία, η Νίκη, η Λυδία, η Ισμήνη και μας διάβασαν το “Πες πες μια ιστορία” της Μαρίας Παπαγιάννη, “Στην ουρά για την Κιβωτό”, του Αντώνη Παπαθεοδούλου και το “Ένα βιβλίο παιχνίδι” . Στο τέλος ήπιαμε όλοι μαζί χυμό !